Opis kierunku
Studia na kierunku chemia specjalność chemia ogólna są adresowane do osób chcących poznawać struktury i właściwości substancji, przemiany zachodzących procesów chemicznych, eksperymentować i odkrywać nowe związki chemiczne, bezpiecznie pracować w laboratorium. Kierunek umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności z podstaw chemii, chemii analitycznej, organicznej, nieorganicznej, fizycznej, technologii chemicznej oraz nauk pokrewnych. Podczas studiów rozwijane są kompetencje społeczne umiejętności kognitywne, takie jak: rozumienie, analizowanie i interpretowanie danych pomiarowych oraz wyciąganie wniosków.
Wybrane przedmioty
- Podstawy chemii analitycznej
 - Podstawy chemii nieorganicznej
 - Podstawy chemii organicznej
 - Podstawy chemii fizycznej
 - Podstawy technologii chemicznej
 - Podstawy analizy instrumentalnej
 - Metody spektralne
 - Krystalochemia
 
Kompetencje absolwenta
- Znajomość zagadnień z podstaw chemii nieorganicznej, podstaw chemii organicznej, podstaw chemii analitycznej oraz podstaw chemii fizycznej.
 - Umiejętność analizowania, interpretowania i objaśniania właściwości fizyko-chemiczne substancji chemicznych.
 - Umiejętność stosowania wiedzy z danej specjalności w pracy związanej z zawodem chemika.
 - Umiejętność analitycznego rozwiązywania problemów nie tylko związanych z pracą w laboratorium chemicznym.
 - Umiejętność stosowania alternatywnych rozwiązań eliminujących zagrożenia wynikające z pracy przemysłu.
 - Umiejętność pracy w zespole pełniąc role członka jak i lidera grupy.
 - Znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na śledzenie najnowszych doniesień literaturowych w dziedzinie chemia.
 
Perspektywy zawodowe
- pracownicy przemysłu chemicznego na różnych szczeblach
 - pracownicy laboratoriów chemicznych
 - pracownicy laboratoriów analitycznych
 - pracownicy analizy i kontroli jakości
 - pracownicy ośrodków i instytutów naukowych
 - przedstawiciele firm oferujących sprzęt i odczynniki chemiczne
 - pracownicy w zespołach opracowujących nowe receptury i technologie produkcji i uzyskiwania nowoczesnych i innowacyjnych produktów